Receptek kezdőknek és haladóknak.

Töltött zeller – férfiaknak való

Jockó
Jockó
2020.04.03 10:03
Töltött zeller – férfiaknak való

Ezt a receptet különösen ajánljuk azoknak az uraknak, akik a sok munka mellett a kedvesük igényeit is szem előtt tartják. A zeller férfiakra gyakorolt jótékony hatása mellett ízletes és laktató is.

Elkészítési idő: kb. 45-60 perc

Hozzávalók / 4 adag

  • 2 nagy fej zeller
  • Fél citrom leve
  • Fél fej hagyma
  • Olaj a sütéshez
  • 30dkg finomra darált borjúhús
  • 2 tojássárgája
  • 1 szikkadt zsemle
  • Tej az áztatáshoz
  • Fél csokor petrezselyem
  • Friss majoránna
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 paradicsom
  • Reszelt Pannónia sajt
  • Só és bors
  • Kevés marhahúsleves a felöntéshez

Előkészítés

  1. A zellert meghámozzuk és megmossuk;
  2. citromlével savanyított sós vízben kis lángon félpuhára főzzük;
  3. a levében hagyjuk kihűlni, levágjuk a tetejét és a belsejét kiskanállal kivájjuk úgy, hogy kb. 1 cm vastag „fala” maradjon, majd a kivágott belsejét apróra vágjuk.
  4. A hagymát megtisztítást követően szinten apróra vágjuk és olajban világossárgára pirítjuk.
  5. A zsemlét tejbe áztatjuk, jól kinyomjuk és apró darabokra tördeljük;
  6. a petrezselymet és a majorannát megmossuk és finomra vágjuk;
  7. a fokhagymát megtisztítjuk és szintén finomra vágjuk.
  8. A darált húst összedolgozzuk a hagymával, zellerrel, tojássárgájával, a tejbe áztatott zsemlével, petrezselyemmel, majorannával, fokhagymával, sóval és borssal.

Elkészítés

  1. A paradicsomot rövid időre forrásban lévő vízbe mártjuk, lehúzzuk a bőrét és félbevágjuk;

  2. kimagozzuk, majd a húsát kis kockákra vágjuk.

  3. A zellert jól lecsöpögtetjük és megtöltjük a darált hússal;

  4. rátesszük a tetejére a paradicsomkockákat, sajttal meghintjük és vajdarabkákat téve a tetejére berakjuk az előmelegített sütőbe, ahol 200 fokon kb. fél órát sütjük – a zellereket húslevessel gyakran és gondosan öntözgetve.

    A tálalást friss salátával ajánljuk.