Receptek kezdőknek és haladóknak.

Gombás-sárgarépás karalábéleves

Jockó
Jockó
2020.04.07 13:55
Gombás-sárgarépás karalábéleves

A karalábéleves önmagában is egy isteni előétel. De miért ne lehetne belőle mégfinomabb főétel? Bolondítsuk meg más zöldségekkel és a mindig nyerő champion gombával. Még több zamat érdekében válasszuk a barna gombát.

Elkészítési idő: kb. 45 perc

Hozzávalók / 4 adag

  • 2 db zsenge karalábé (400g)
  • 100g sárgarépa
  • 150g barna champion gomba
  • 1 csokor újhagyma
  • 2 ek. olaj
  • 1 ek. ételízesítő
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 ek. rizsliszt
  • Só és bors
  • 2-3 szál petrezselyem

Előkészítés

  1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk.

  2. A karalábét apró kockákra vagy csíkokra, a sárgarépát karikákra, a gombát karcsú szeletekre vágjuk.

  3. 6-8 kisebb zsenge karalábélevelet vékony csíkokra metélünk.

    .

Elkészítés

  1. Az újhagymákat 4-6 cm-es zöldjükkel együtt vékonyan felkarikázzuk, majd megfonnyasztjuk az olajban.

  2. Rádobjuk a karalábéleveleket, a karalábét, a sárgarépát és a gombát, élénk tűzön 1 percig pirítjuk.

  3. Felöntjük 1,2 liter hideg vízzel, hozzáadjuk az ételízesítőt és fedő alatt, mérsékelt tűzön az egészet puhára főzzük (20-25perc).

  4.  

    Elkeverjük a tejszínben a rizslisztet, 1-2 merőkanál főzőlével higítjuk, majd vékony sugárban a leveshez öntjük. Ízlés szerint utánasózzuk, néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal illatosítjuk, további 3-5 percig főzzük.

  5.  

    Közben a petrezselymet leöblítjük, leveleit lecsipkedjük a szárakról, finomra vágjuk, és a tűzről lehúzott leveshez keverjük, de már nem főzzük vele tovább.

  6. Apró, zsenge karalábélevelekkel, vagy petrezselyembóbitával díszítve kínáljuk.

    Ha tartalmasabban szeretnéd készíteni, félidőben 20-25g rizst vagy 50g aprótésztát is főzhetünk bele.