Hasznos és érdekes tudnivalók

Eper vagy szamóca?

Jockó
Jockó
2020.05.03 12:37
Eper vagy szamóca?

Lassan elérkezik a várva várt nap, amikor igazi, magyar, friss, csillogós, édes epret vásárolhatunk, most már kevesebb idő van a következő 2020-es szezonig, mint amennyi időt már kibírtunk eper (vagyis inkább: szamóca) nélkül!

Na, de most öntsünk tiszta vizet a pohárba: eper vagy szamóca… Mi a különbség az eper és a szamóca között? Mikor kisgyerek voltam, én magam sem értettem igazán, hogy édesapám, mint kertész miért magyarázza el minden „nem szakmabeli” embernek, hogy mi a különbség az eper és a szamóca között. Most már értem. A különbséget is, és a kérdést is számtalanszor hallottam már.

A válasz igazából nagyon egyszerű: az eper a fán terem. Az eperfán (Morus alba, Morus nigra). Vagy ahogy még hívni szokták, szederfán. Latin nevén Morus alba, vagy Morus nigra, azaz fehér vagy fekete eperfa. Ezeknek a fáknak a termése lehet fekete vagy fehér. Az eperfa termése is ehető, sőt még pálinkát is készítenek belőle. A kertészek nyelvén, azaz tudományos nyelven hívjuk az eperfák termését epernek.

A kertészek által termelt szamóca viszont a földhöz nagyon közel, kis méretű, lágyszárú, évelő bokrokon terem. Ahhoz hasonló, mint mikor az erdőben járva, néha találkozhatunk, a manapság termesztett szamóca ősével, az erdei szamócával (pl.: Fragaria vesca). Hosszas nemesítési munka után, a szakemberek létrehozták, az ember által termeszthető szamócát, amelyet latinul Fragaria X ananassa-nak neveztek el. A két elnevezés között lévő X jel, a nemesítést, keresztezést jelenti.

Mindez a fogyasztók szempontjából lehet, hogy csak szakmai ártalomnak tűnik, de ha szigorúan vesszük, akkor igazából akkora a különbség egy eper és egy szamóca között, mint mondjuk egy alma és egy görögdinnye között.

Forrás: Benedek gyümölcsfarm